Mountain View Voice

News - June 24, 2011

Offices OK'd for work furlough site

by Daniel DeBolt

A Middlefield Road building that once housed over 100 convicts on work-furlough can soon be scraped to allow a three-story office building, thanks to a City Council decision Tuesday.

Four Corners properties got unanimous council approval for a 97,000-square-foot building and parking garage at 590 East Middlefield Road, where an aging 33,000-square-foot building now stands, the former home of the county work furlough program. The light rail station next door will be used by office employees instead of furloughed convicts on their way to and from work.

The building is slated for a LEED Gold rating, with solar panels on the roof of a parking garage, electric car charging stations, free transit passes for employees, patio seating and glass and stone building materials. Approximately 13 of the 51 trees on site will be removed.

The approval is a relief to Santa Cara County officials, who have been trying to sell the building since it became vacant in 2008.

To help the developer secure bank funding, the council narrowly approved a development agreement to allow the project's permits to last six years instead of the usual four. Council members Jac Siegel, Ronti Bryant and Laura Macias agreed with city staff who said such a development has historically cost much more than the $20,000 "community benefit contribution" that developer Dave Wilbur proposed. Council member Bryant described the move as decreasing the value of an important bargaining tool. Nevertheless, the council ended up approving the agreement after Wilbur stated he was unwilling to pay any more for it.

The project's approval was one of the quickest ever, with the council approving a request to allow the city planner to work on the project in March.

Because the 3.57-acre site is next to a light rail station, the council allowed it "transit oriented" status, which means a denser 0.65 floor area ratio is allowed over the more common 0.5 FAR common in the area, and 3 percent fewer parking spaces are required.

Almost $357,000 in off-site improvements will be made, including improvements to a walking path on the north edge of the site from the light rail station. Council members said the alley-like pathway appeared unsafe with walls on each side blocking visibility from adjacent parking lots.

Email Daniel DeBolt at ddebolt@mv-voice.com

Comments

Posted by LeeF, a resident of North Whisman
on Jun 24, 2011 at 5:50 pm

Woohoo! "Office employees instead of furloughed convicts"!


Posted by Nuts and Gum, a resident of another community
on Aug 30, 2011 at 2:02 pm

I prefer the convicts.


Don't miss out on the discussion!
Sign up to be notified of new comments on this topic.

Email:


Post a comment

Posting an item on Town Square is simple and requires no registration. Just complete this form and hit "submit" and your topic will appear online. Please be respectful and truthful in your postings so Town Square will continue to be a thoughtful gathering place for sharing community information and opinion. All postings are subject to our TERMS OF USE, and may be deleted if deemed inappropriate by our staff.

We prefer that you use your real name, but you may use any "member" name you wish.

Name: *

Select your neighborhood or school community: * Not sure?

Comment: *

Verification code: *
Enter the verification code exactly as shown, using capital and lowercase letters, in the multi-colored box.

*Required Fields